Campionatul Mondial de Fotbal 2010

vineri, 11 iunie 2010

Campionatul Mondial de Fotbal este cea mai importantă competiţie ce se dispută între echipele naţionale. Este împărţită în preliminarii (calificări) şi turneul final. Preliminariile se dispută pe durata a un an, fiecare continent având propriile reguli de calificare. Turneul final are loc o dată la 4 ani şi se dispută la începutul verii pe durata unei luni (aproximativ). Ţara organizatoare a turneului final este desemnată de FIFA cu cel puţin 4 ani înainte. Prima ediţie a avut loc în anul 1930 în Uruguay, iar ultima în 2006 în Germania. Ediţia din 2002 a fost prima din istoria competiţiei care a avut două ţări organizatoare: Japonia şi Coreea de Sud. Actuala ediţie este se va disputa în Africa de Sud. Campionatul Mondial de Fotbal este unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale planetei.

  Echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 sunt:
Australia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia ,Africa de Sud ,Algeria, Camerun, Coasta de Fildes, Ghana,Nigeria, Honduras, Mexic, SUA, Argentina, Brazilia, Chile, Paraguay ,Uruguay, Noua Zeelanda ,Anglia,Danemarca,Elvetia,Franta,Germania,Grecia,Italia,Olanda,Portugalia,Serbia,Slovacia,Slovenia,Spania
   Stadioanele pe care se vor desfasura meciurile actualei editii a Campionatului Mondial sunt:

Bloemfontein - Free State Stadium
Cape Town - Green Point Stadium
Durban - Moses Mabhida Stadium
Johannesburg - Ellis Park Stadium
Johannesburg - Soccer City
Nelspruit - Mbombela Stadium
Polokwane - Peter Mokaba Stadium
Port Elizabeth - Nelson Mandela Bay Stadium
Pretoria - Loftus Versfeld Stadium
Rustenburg - Royal Bafokeng Sports Palace















Mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal este numită "Jabulani", care înseamnă „a aduce fericirea pentru toată lumea”. Producătorul ei este Adidas. Numărul 11 joacă un rol important în producerea acestei noi mingi avansate tehnologic: este a 11 minge făcută de producătorul german de echipamente sportive pentru Campionatul Mondial de Fotbal, are 11 culori câte una pentru fiecare jucător de pe teren; şi sunt 11 limbi oficiale în Africa de Sud. Deasemenea competiţia va începe pe 11 iunie şi se va termina în ziua a 11 a lunii iulie.

Mascota oficială pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud este Zakumi, un leopard cu părul verde. Numele lui vine de la „ZA” abreviera internaţională pentru Africa de Sud şi de la cuvântul „kumi” ce înseamnă „zece” în majoritatea limbilor africane.Culorile mascotei reprezintă culorile echipamentului ţării gazdă - galben şi verde.. Motto-ul oficial al lui Zakumi este:"Zakumi's game is Fair Play"
Melodia oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2010 este „Waka Waka (This Time For Africa)”, aceasta este cântată de Shakira alături de formaţia sud-africană Freshlyground. Piesa este inspirată de un cântec tradiţional al soldaţilor africani numit Zangalewa.Shakira şi Freshlyground vor cânta melodia la concertul din Soweto de pe 10 iunie, premergător turneului final, de asemenea acesta va fi cântată şi în timpul ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial.

2 gânduri:

deenn spunea...

ahaha ce interesant =))
stie ea :*:*

SunShine spunea...

@denn: ahaha ,da stiu eu:P copil anti-fotbal ce esti tu:))daca ai nelamuriri in materie de fotbal,iti explic eu pe mess;)) :* :*>:d<